Thursday, 13 June 2013

Rawat Luka Caesarean Dengan Shaklee

EPISIOTOMI
Ia adalah pembedahan terkawal yang dibuat di kawasan perineal (di antara vagina dan dubur) selepas kelahiran. Pada masa lalu, episotomi digunakan secara rutin untuk mengurangkan risiko koyakan vagina semasa kelahiran.
Tetapi kajian terbaru tentang episotomi menunjukkan episotomi rutin tiada kelebihan yang betul kepada ibu dan mungkin akan membuat proses penyembuhan lebih teruk. Malah beberapa kajian menunjukkan pelecetan yang lebih teruk dikaitkan dengan pembedahan episiotomi yang kerap.
Penyembuhan episiotomi adalah lebih kurang dengan penyembuhan koyakan; ia bergantung kepada kedalaman koyakan dan pelecetan anda. Kesakitan akan hilang dalam masa satu atau dua bulan untuk ramai wanita melainkan anda mengalami koyakan yang lebih akibat daripada pembedahan tersebut.


Luka bersalin perlu dijaga dengan rapi, tidak kira sama ada luka episiotomi ataupun luka caesarean. Pemakanan dan pergerakan ketika berpantang perlu dijaga. Di sini, saya sarankan satu alternatif sebagai ikhtiar untuk mempercepatkan luka bersalin sembuh ialah dengan pengambilan makanan tambahan @ supplemen.

ESP Shaklee

ESP Shaklee adalah sumber protein terbaik dan sangat berkualiti. Protein ini sangat penting dalam membantu proses penyembuhan kerana protein adalah agen yang berfungsi untuk menggantikan sel-sel dan tisu2 badan yang mati atau rosak. antara peranan2 protein yang lain ialah:

-Mengawal proses badan (sesetengah hormon tetapi bukan semuanya adalah protein).
-Mengekalkan jumlah dan komposisi cecair badan.
-Mengangkut bahan-bahan seperti lipid, vitamin, mineral dan oksigen ke seluruh badan.
- Melindungi badan terhadap penyakit melalui antibodi dan menguatkan sistem imun badan.

Zinc Complex

Kekurangan zinc melambatkan proses penyembuhan luka kerana badan manusia mempunyai beberapa enzim yang bergantung pada zinc, yang menggalakkan sintesis kolagen yang setersnya membantu dalam penyembuhan luka.

Vitamin C


Vitamin C dikenali dengan istilah asid askorbik. Fungsi vitamin C antara lain adalah sebagai pembentuk dan pengekal kolagen (suatu protein yang sangat penting untuk memperkuat kedudukan sel badan), mempercepat proses penyembuhan luka.
Kesimpulannya, 3 meneral utama ini sangat deperlukan untuk membantu penyembuhan luka bersalin ini, baik luka di perinium mahupun luka ceasarean.okay, sekian dahulu perkongsian saya pada kali ini.

No comments:

Post a Comment